Asker

kammermusikkfestival

20. oktober - 4. november 2018

 

AGDER CAMERATA

 

Agder Camerata er et klassisk ensemble bestående av profesjonelle frilansmusikere med tilknytning til Agderregionen. Ensemblet varierer noe fra år til år, avhengig av hvilket repertoar som velges til produksjonene.

På konsert med Agder Camerata kan publikum få oppleve de fem essensielle ledd i fødselen til et nytt stykke klassisk musikk: Komponisten – komponistens idé – notene til stykket – utøveren – publikum. Å treffe komponistene og høre hvorfor/hvordan de skrev musikken gir et nærere forhold til musikk-tradisjonen. Det er som å holde hender med Beethoven via Liszt, Grieg, og Stravinsky. Musikken som blir til i dag står på skuldrene til disse gigantene, og bærer preg av stor frihet og mange muligheter, noe publikum vil få høre på konsert med Agder Camerata. Vi garanterer at publikum vil finne noe de vil like. Kanskje man får høre noe man ikke liker så mye – til og med misliker? Det er lov!

 

 

Hvorfor vi satser på ny musikk

Aust-Agder musikkråd ser det som en viktig oppgave å sette fokus på musikk fra vår egen samtid og særlig stimulere til at komponister fra vår egen region skriver mer musikk. Samtidsmusikken har dessverre fått alt for liten oppmerksomhet, og antall konsertarrangører som programmerer med ny musikk er så begrenset at det kan være vanskelig for dagens komponister å få framført sine verk.

 

Aust-Agder musikkråd har derfor i flere år produsert konsertturnéer med Agder Camerata, et ensemble som i hovedsak har spesialisert seg på samtidsmusikk.

Vi har til nå fokusert på komponister fra Agder-regionen som er aktive i dag, eller som nylig var aktive. Disse konsertene har fungert som et forum der komponister, utøvere, og – ikke minst- publikum, kan møtes. Et av målene er å avmystifisere rollen som komponist ved å la publikum møte komponistene. Vi gjør dermed et poeng av at komponistene skal være med på så mange av konsertene som mulig, og at de kort kan fortelle om sin egen musikk. Publikum kommer nærmere innpå kilden til musikken. Dette kan gi interessante vinklinger for publikum som kan øke forståelse for musikken. Mange nye verk har blitt skrevet til turnéene som resultat av at musikere og komponister har møttes på konsertene.

 

Etter flere år med standhaftig arbeid ser vi at prosjektet bærer frukter i form av økende publikumstall, og dessuten større innovasjon og produksjon fra komponistene. Mangfoldige urfremføringer er et resultat av dette. At vi turnerer med programmet gir en unik start på livet til disse nye verkene. Det er unikt at en ny komposisjon får 8 til10 fremføringer, og vi erfarer at dette resulterer i at verkene får større mulighet for å bli spilt igjen.

 

Vi legger stor vekt på å vise frem stor musikalsk bredde, både i instrumentvalg og stilvalg, samtidig som vi gjør en nøye kvalitetsvurdering for å kunne presentere musikk som vi tror har en fremtid. For å holde liv i, og videreutvikle, den klassiske tradisjonen har vi som målsetting at hvert turnéprogram skal inneholde én eller flere urfremføringer. Dette skaper innovasjon og gjør den klassiske musikken relevant og levende.

 

Litt statistikk 2010-2018 (tallene inkluderer turnéen i 2018)

Etter at vi i 2010 og 2012 arrangerte enkeltstående konserter utviklet vi prosjektet til en turnéproduksjon som først var begrenset til Agderfylkene, - og senere til flere fylker i Sør-Norge. Til nå har prosjektet presentert 16 komponister med 61 musikkverk hvorav 25 urframføringer. 18 musikere har medvirket og holdt 40 konserter på 26 ulike konsertsteder i 7 fylker.

Randi C. P. Birkeland er utdannet pianist og cellist ved UiA Musikkonservatoriet i Kristiansand. Hun fortsatte cellostudiene ved Santa Cecilia-konservatoriet i Roma, og avsluttet solistutdanning ved Santa Ceciliaakademiet i 2008. Etter studiene arbeidet hun i forskjellige ensembler i Roma, blant annet Roma Sinfonietta, før hun flyttet tilbake til Norge i 2011. Fra 2011 har hun vært vikar i Kristiansand Symfoniorkester. Hun underviser også i cello og klaver ved Kristiansand Kulturskole og er organist i St. Ansgar katolske kirke.

Tora Røstvik er fløytist. Hun har en bachelor i faglærerutdanning i musikk fra Universitet i Agder og i 2017 avsluttet hun Masteren sin på «Guildhall School of Music & Drama» i London, med graden «Distinction». Gjennom årene har Tora Røstvik vunnet en rekke priser i musikk-konkurranser, blant annet solistprisen i «Ung Klassisk», 1. pris i «Sørlandske Sommernetter» og 1. pris i «Ungdommenes Musikkmesterskap.» Hun har i tillegg vært solist med Kristiansand Symfoniorkester, CoOperate Orchestra, Det norske Fløyteensemble og Antwerpen Camerata, samt spilt sammen med London Symfoniorkester en rekke ganger, med kjente dirigenter som Valery Gergiev, Sir Antonio Pappano, Daniel Harding og Sir. Simon Rattle.

Olga Rakvåg er en russisk fiolinist som flyttet til Arendal for noen år siden. Hun er utdannet ved den prestisjetunge utdanningsinstitusjonen Moscow State Tchaikovsky Conservatory, og tok for få år tilbake sin andre mastergrad ved Norges musikkhøgskole. Olga har vært prisvinner i flere konkurranser, vært deltaker på internasjonale festivaler og arbeidet både som orkestermusiker og fiolinpedagog. Hun er i dag fiolinlærer og frilansmusiker.

Bjørn Rønnekleiv er utdannet klarinettist ved musikkonservatoriet i Kristiansand. Hans daglige virke er som kulturskolelærer i Kristiansand og Søgne. Der har han oppgaver omfatter ensembleledelse og instrumental undervisning på klarinett og saxofon. I tillegg spiller han i Christianssand Storband og The New Orleans Collective.

Erik Haugan Aasland har brukt mange år på å velte seg i obskur og merkelig pianomusikk. Dette har resultert i en eklektisk og absurd musikksmak, og dessuten kronisk og uhelbredelig pianofili.

Han har bachelor- og mastergrad ved UiA i tillegg til et år Master of Arts-studier på Royal Academy of Music i London. Erik er ettertraktet som kammermusiker og solist, og har dessuten vært engasjert i flere filmproduksjoner både som produsent og musiker. Erik har mottatt Arendal kommunes Innovasjonspris og Aust-Agder fylkeskommunes kulturstipend.

Mer info