Robert Näse


ROBERT NÄSE


Barytonen Robert Näse er oppvokst i den svensktalende regionen på den finske vestkysten og er kjent som en uttrykksfull og allsidig sanger med et brett repertoar. Utover operasjangeren har Robert et særlig omfattende repertoar av romanser, og har i tillegg jevnlig opptrett som solist i oratorier og andre sakrale verker. Til operarollene hører blant annet Greven i Figaros bryllup (Mozart), Marcello i La bohéme (Puccini) och Guglielmo i Così fan tutte (Mozart).


Robert begynte studiebanen sin med musikkvitenskap på universitetet i Åbo og startet samtidig en svært aktiv korsangerhobby i studentmiljøet. Der spirte sanginteressen, vokste og vant etter hvert over vitenskapen, og sangstudiene begynte på Åbo Konservatorium for så å fortsette i hovedstaden Helsingfors noen år etterpå. Han tok en master i opera fra Sibelius-Akademin i 2016 og følgende år også eksamen innen sangpedagogikk. I tillegg deltok Robert under studiårene aktivt i sangkonkurranser i hjemlandet og i diverse nasjonale og internasjonale mesterkurser, under ledelse av bl.a. Tom Krause, Jorma Hynninen og Olaf Bär.


Til Norge kom Robert i 2017 på senhøsten for ”innhopp i to produksjoner” med operakoret. Så kom tilbud om en tredje produksjon, ytterligere to, og vips var hele våren avtalt med produksjoner på operaen i Bjørvika. På toppen av det hele ble en stilling for baryton ledig i koret og da var skrittet ikke langt til å gå på prøvesang. Utover opptredener med operakoret har man under di to siste årene også fått høre Robert i mindre solofremtredener på Den Norske Opera i produksjonene av Billy Budd (Britten) og Rosenkavaleren (Strauss).